Yılbaşı çiçeği (Schlumbergera), adından da anlaşılacağı üzere Kasım sonundan Ocak ayına kadar Yılbaşı döneminde çiçek açar. Kırmızı, beyaz, pembe, mor ve hatta sarı tonlarındaki parlak, trompet şeklindeki çiçekleri her odaya hoş bir renk sıçraması getirir. Düz, dilimli ve sarkık gövdeleri tüm yıl boyunca çekici görünür.
Yılbaşı çiçekleri tropikal yağmur ormanlarında yetişen ve ağaçlara bağlı olarak büyüyen orman kaktüsleridir. Bu da çöl kaktüslerinden farklı yetiştirme koşullarına ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Parlak güneş ışığından uzak tutulmaları gerekir ve nemli bir ortamda en verimli şekilde yetişirler.
Yılbaşı çiçeklerine doğru bakım yapıldığında her yıl çiçek açacaktır. Unutulmaması gereken en önemli şey iki dinlenme dönemine ihtiyaç duyduklarıdır (serin bir odada, daha az sulama ile): bunlardan ilki çiçek açtıktan sonra, diğeri ise sonbaharda. Bu bitkiler yıllarca dayanabilir ve genellikle nesilden nesile aktarılır.
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Yetiştirilir ?
Yılbaşı çiçeğinizi sıcak, aydınlık ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde yetiştirin ve haftada birkaç kez hafifçe su püskürtün. Yılbaşı çiçeklerini her yıl açtırmak için onların kışın sonlarında ve Eylül ayında çiçek açtıktan sonra iki dönem 'dinlenmeye' - daha düşük sıcaklıklara ve daha az sulamaya - ihtiyacı olacaktır.
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Bir Ortamı Sever ?
Bitkinize, yaprakları kavurabilecek doğrudan güneş ışığından uzak aydınlık bir yer ve 18-24°C'lik sabit bir sıcaklık verin. Bitki tomurcuk halindeyken hareket ettirmemeye çalışın - bu tomurcukların düşmesine neden olabilir. Yılbaşı çiçeklerinin, çiçek açmak için iki 'dinlenme' dönemine ihtiyaç duyar: çiçek açtıktan sonra ve yine Eylül ayında. Onları daha serin bir odaya yerleştirin (yaklaşık 12°C) ve sulamayı azaltın. Bu çiçek tomurcuklarının oluşmasını teşvik eder.
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Hızlı Büyür ?
Yılbaşı kaktüsünüzü her 1-2 yılda bir, kök yumağı saksıyı doldurduğunda yeniden saklayın. Bunu yapmak için en iyi zaman, dinlenme döneminden çıktığı Mart ayıdır. Biraz daha büyük bir saksıya yerleştirin - kökler rahat olmayı sever. Drenaj için içine biraz kum karıştırılmış bir kaktüs karışımı kullanın. Yılbaşı çiçekleri oldukça geniş büyür, bu nedenle daha geniş bir saksı, dayanıklılık açısından derin bir saksıdan daha iyidir.
Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır ?
İlkbahar ve yaz aylarında, yalnızca toprağın yüzeyindeki 2-3 cm'lik kısım kuruduğunda sulayın ve fazla suyun akıp gitmesine izin verin. Yılbaşı çiçekleri soğuk ve ıslak toprağın içinde kaldıklarında zarar görürler. Kış aylarında ve iki dinlenme döneminde daha az sulayın.
Yılbaşı çiçeği, yağmur ormanlarına özgü olduğu için en iyi nemli ortamda yetişir. Bitkinizi haftada birkaç kez püskürtün. İlkbahar veya yaz aylarında genel bir gübre ile aylık olarak besleyin.
Yılbaşı çiçeği 'nin budanmaya ihtiyacı yoktur, ancak gövdeleri uzun veya kısa olabilir. Bitki çiçeklendikten sonra çiçek uçlarını alarak bitkiyi daha gür hale getirin. Aynı zamanda tabandaki bazı eski sapları da temizleyebilirsiniz.
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Yeniden Çiçek Açtırılır ?
Yılbaşı çiçekleri doğru bakımla her yıl yeniden çiçek açacaktır. Çiçek açtıktan sonra iki ay boyunca serin bir odaya (yaklaşık 12°C) taşıyın ve sulamayı azaltın. Daha sonra her zamanki yerine geri getirin (yazın dışarıya, bir verandaya veya balkona koyabilirsiniz). Eylül ortasından itibaren bitkinizi serin bir odada bir süre daha dinlendirin ve tomurcukların ortaya çıktığını görene kadar sulamayı tekrar azaltın. Çiçeklenme pozisyonuna geri getirin ve hareket ettirmemeye özen gösterin, bu bitkinin tomurcuklarını düşürmesine neden olabilir.
Yılbaşı Çiçekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorulara Cevaplarımız
Yılbaşı çiçeği kaç günde bir sulanır?
Yılbaşı çiçeği , genellikle nemli ortamları sever ve düzenli sulama gerektirir. Ancak sulama sıklığı, bitkinin büyüklüğü, çevresel faktörler ve toprağın nem tutma kapasitesi gibi birçok faktöre bağlıdır. Genel olarak, yılbaşıçiçeği her 1-2 haftada bir sulamak uygun olabilir. Ancak, bitkinin toprağı kurudukça ve yaprakları solmaya başladıkça, sulama sıklığı artırılmalıdır. Sulama sıklığı, bitkinin ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır ve toprak her zaman fazla su içermemelidir.
Yılbaşı çiçeği nerede durmalı?
Yılbaşı çiçeği yılda kaç defa açar?
Yılbaşı çiçeği nasıl hızlı büyür?
Comentários