top of page

Süt Ağacı Bakımı: Euphorbia Trigona Kaktüsü Nasıl Yetiştirilir ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 19 Nis 2023



Süt ağacı kaktüsler oldukça güzeldir, yetiştirilmesi ve bakımı şaşırtıcı derecede kolaydır. Bu yazıda size Euphorbia trigona bitki bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacak ve sizinkini mutlu ve sağlıklı tutmanız için tonlarca ipucu vereceğim.


İster iç mekan bitkileriyle ilgileniyor olun, ister sıcak iklimlerde peyzajınıza mükemmel bir ilave yapmak istiyor olun, Afrika süt ağacı mükemmel bir seçimdir.


Süt ağaçlarının nasıl yetiştirileceği hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.


Ne tür toprağa ve güneş ışığına ihtiyaç duydukları, nasıl sulanacakları ve budanacakları ve ayrıca sizin bitkinizin gelişmesini sağlamak için diğer birçok önemli bu yazıda.



Süt Ağacı Nedir ? Kaktüs mü yoksa Ağaç mı ?


Birçok insan süt ağacının ne olduğunu merak eder. Bir ağaç mı, kaktüs mü, yoksa çalı mı? Euphorbia trigona aslında bir sukulent türüdür ve Batı Afrika kökenlidir.


Doğal ortamlarında, bu hızlı büyüyen bitkiler yoğun çalılar oluşturur. Ancak ülkemizde daha çok iç mekanlarda ev bitkisi olarak yetiştirilirler.


Yaygın adı, içinde bulunan ve kesildiğinde ya da zarar gördüğünde dışarı akan süt beyazı öz suyundan gelir. Ancak benzersiz şekli nedeniyle şamdan kaktüsü veya katedral kaktüsü adlarıyla da anılır. Bizler tabii ki Süt Ağacı ismiyle hitap ediyoruz.


Süt ağacı (Euphorbia Trigona), tek bir alt sapın üzerinde yoğun, şamdan şeklinde yukarı doğru uzanan çıkıntılı, dikdörtgen dalları ile ağaç gibi görünürler.


Sapların dış sırtları boyunca iki set sivri uç bulunur ve dallar uçlardaki sivri uçlar arasında küçük yapraklar oluşturur.


Farklı Süt Ağacı (Euphorbia Trigona) Çeşitleri


Yetiştirebileceğiniz birkaç farklı süt ağacı türü vardır. Çoğu yeşil olsa da, Euphorbia trigona 'Rubra' veya 'Royal Red' ile de karşılaşabilirsiniz. Bu iki tür kırmızı ve daha fazla kırmızı rengiyle ön plana çıkan göz alıcı alt türlerdir.


Bu türler de yeşil süt ağacı ile aynı bakım gereksinimlerine sahiptir. Ancak, parlak güneş ışığına maruz kaldığında; uçlar, gövde çıkıntıları ve yapraklar boyunca kırmızıya dönerek çarpıcı iki renkli bir görünüm yaratacaktır.


Kırmızı renkli süt ağacı kaktüsü
Euphorbia trigona 'Royal Red' ve 'Rubra'

Zehirli Bitkiler: Süt Ağacı Zehirli mi ?


Euphorbia trigona yani süt ağacının tüm parçaları yutulduğunda zehirlidir ve içerisinde bulunan süt cildi ve gözleri tahriş edebilir. Bu nedenle, zehirliliği konusunda endişeleriniz varsa, kendinizi korumak için gerekli adımları attığınızdan emin olun.


Eldiven ve koruyucu gözlük gibi uygun ekipman kullanmak, onları güvenli bir şekilde tutmanın kolay bir yoludur. Her durumda, çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde saklamak iyi ve güvenli olacaktır.


Süt Ağacı (Euphorbia Trigona) Nasıl Yetiştirilir ?


Süt ağaçlarının bakımı hakkında konuşmadan önce, onları nerede yetiştireceğinizle ilgili birkaç önemli ayrıntıyı gözden geçirelim, böylece kendinizi başarılı olmak için hazırlamış olacaksınız.


Euphorbia trigona ve aslında tüm Euphorbia türleri, donma noktasının altına düşmeyen kuru ve sıcak bir iklimde uzun yıllar yaşayabilen çok yıllık bir sukulenttir.


Süt Ağacı (Euphorbia Trigona) Nerede Yetiştirilir ?


Bir sandalyenin yanında duran yeşil yaprak ve dalları olan süt ağacı
Süt ağacı (Euphorbia trigona) nerede durmalı ?

Dondurucu soğukların görüldüğü bir bölgede yaşıyorsanız, süt ağacınızı kış aylarında iç mekana taşımanız gerekecektir.


Yeterli sıcaklıkta olan iklimlerde yaşayanlar için Euphorbia trigona, bolca doğrudan güneş alabileceği açık havada mutlu bir şekilde büyüyecektir. Yine de ona bolca alan bıraktığınızdan emin olun, çünkü bu ufaklıklar devasa boyutlara ulaşabilir.


Benimkini soğuk aylar için içeri taşıyorum, sonra yazın tekrar dışarı çıkarıyorum. Eğer siz de bunu yaparsanız, güneş yanığını önlemek için ilkbaharda yavaş yavaş doğrudan güneşe maruz bırakmayı unutmayın.


Süt Ağacı Bakım Önerileri


Artık süt ağacınızı nerede yetiştireceğinizi bildiğinize göre, şimdi en iyi bakımı nasıl sağlayacağınıza dair ipuçlarını öğrenelim.


Işık İhtiyacı


Süt ağacı güneş sever mi ? dediğinizi duyar gibiyim. Bu tür bitkiler ışığı sever ve iç mekanda güneye bakan bir pencere gibi güneşli bir yere ihtiyaç duyarlar.


Zayıf ve bozuk formlu büyüme görmeye başlarsanız, bitki kendine ışık arıyor demektir. Bu durumu fark etmek için bu belirtilere dikkat edin.

  • Bitkinizin üstü kısımları, normal gövdeye kıyasla anormal derecede incelmiş.

  • Bitkinizin üst kısımlarında yeşilden sarıya hatta beyaza doğru bir renk açılması.

  • Bitkinin sağa, sola, öne veya arkaya doğru eğik bir duruş sergilemesi.

Bu belirtilerden herhangi biri veya hepsi bitkinizde gözleniyorsa, bitkiniz kendini canlı tutabilmek için ışık arayışına girmiş demektir. Bu yüzden daha aydınlık bir yere taşıyın veya büyümesine yardımcı olmak için bir yetiştirme ışığı kullanın.


Dış mekanda bahçeye dikebiliyorsanız, şamdan kaktüsünüz tam güneşte en iyi şekilde büyüyecektir. Ancak kısmi veya hafif gölgeye de uyum sağlayabilirler.



Dış mekanda duran Euphorbia Trigonalar

Euphorbia türlerinin güneş yanığına karşı oldukça hassas olduklarını unutmayın. Bu nedenle, eğer kaktüsünüz yeniyse ya da iç mekan ışığına alışkınsa, onu yavaş yavaş dışarıdaki tam güneşe alıştırın.


Süt Ağacı (Euphorbia Trigona) Nasıl Sulanır ?


Euphorbia trigona kuraklığa dayanıklıdır ve sulamalar arasında tamamen kurumasına izin verildiğinde gelişim gösterir.


Islak toprağa veya ıslak zemine tahammülleri yoktur ve aşırı sulama onlar için bir numaralı sorun nedenidir. Biraz ihmal iyi bir şeydir! Hiçbir zaman unutmayınız: Aşırı susuzluk telafi edilebilir bir hatadır ancak aşırı sulamanın geri dönüşü yoktur. Çünkü bitkinizin köklerini çürütebilir.


Bir süt ağacını ne sıklıkla sulamalısınız?

Herhangi bir programdan daha önemlisi, her zaman sulamadanan önce toprağı kontrol etmektir. Eğer toprak nemliyse, tekrar sulamadan önce toprağın kurumasını bekleyin.

Süt ağacımı ne zaman sulamalıyım?


Aşırı sulamaya meyilliyseniz, doğru yapmanıza yardımcı olması için ucuz bir toprak nem ölçer almanızı tavsiye ederim.


Süt Ağacı Gübreleme


Süt ağaçlarının gelişmek için özel bir gübreye ihtiyacı yoktur. Ancak, tüm bitkiler gibi onlar da arada bir beslenmekten fayda göreceklerdir.


Onları gübrelemek için en iyi zaman, en aktif büyüme dönemleri olan ilkbahar veya yaz aylarıdır.


Sağlıklı bir destek vermek için organik sukulent gübresi, ev bitkisi besini gibi genel amaçlı ve tamamen doğal seçenekleri seçin.


Bizim satışını yaptığımız ve seramızda yetiştirdiğimiz tüm bitkilerde solucan gübresi kullanılmaktadır, fazla gübreleme yaptığınızda bile bitkinizin köklerini yakmayacağı için sizlere de tavsiyemiz solucan gübresi olacaktır.


solucan gübresi, bitki besini
Tüm bitkilerinizde kullanabileceğiniz doğal bir gübre olan solucan gübresi.

Yarardan çok zarar verdikleri için sentetik kimyasal gübrelerden kaçının ve uyku dönemlerinde sonbahar veya kış aylarında onları hiç gübrelemeyin.


Süt Ağacı Nasıl Bir Toprak İster ?


Tüm sukulentler gibi, süt ağaçlarını da en kolay kumlu, hızlı kuruyan topraklarda yetiştirebilirsiniz. PH konusunda seçici değildirler, bu nedenle onlara iyi bir ortam sağlamak oldukça kolaydır.


Kendi sukulent toprağınızı yapabilir veya kaliteli bir karışım toprak satın alabilirsiniz. Eğer kendi toprağını yapmak istiyorsan bu yazımıza mutlaka göz atmalısın! Kaktüs ve sukulentlerin için kullanabileceğin muhteşem bir toprak tarifi.


Toprağın çok zengin ya da yoğunsa, drenajı iyileştirmek için biraz perlit, kaba kum ya da ponza ile değiştirebilirsin.


Süt Ağacı Saksı Değişimi Nasıl Yapılır ?


Euphorbia trigona sığ köklere sahiptir ve uzun yıllar boyunca aynı saksıda mutlu bir şekilde büyüyebilir. Ancak, bu gösterişli bitkiler olgunlaştıkça, ağırlaşabilir ve devrilebilirler.


  • Eğildiklerini ya da devrildiklerini fark ederseniz, daha büyük ve daha ağır bir saksının zamanı gelmiş demektir. İyi haber ise saksı değiştirmenin çok kolay olmasıdır.

  • Aşırı sulama riskinden kaçınmak için sadece bir saksı boyu büyütün ve bol miktarda drenaj deliği olduğundan emin olun. Daha sonra orijinal kabında olduğu derinliğe yerleştirin.

  • Yeni saksısında hafifçe sulayın ve düzenli bakımına devam etmeden önce iki hafta boyunca alışmasını bekleyin.


Eğer sizinki açık havada çok büyürse, nakletmek veya taşımak oldukça zor olabilir. Bu nedenle sıcak bölgelerde, bahçenizde onlarca yıl yaşayabileceği iyi bir yer bulduğunuzdan emin olun.


Süt Ağacı Budama


yeşil süt ağacı bir makas ile budanıyor
Süt ağacı (Euphorbia trigona) budama işlemi

Tam yetişkin bir süt ağacı ne kadar muhteşem olsa da, gerçekten büyüyebilirler. Bu yüzden, 8 metrelik dikenli bir bitki sizin için çok fazlaysa, nasıl budanacağını öğrenmek boyutunu yönetmek ve şeklini korumak için harika bir yol olabilir.


Sert bir budama ile başa çıkabilirler, bu yüzden burada hata yapmanız çok da mümkün değildir. Sadece sapları ezmemek için ağır işlerde kullanılan bir budama makası ya da keskin bir bıçak kullandığınızdan emin olun.


Budama işlemine başlamadan önce eldiven ve koruyucu gözlük takmanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü daha önce de bahsettiğim gibi içinde tahriş edici bir süt bulunuyor.


Onları gövdeleri boyunca herhangi bir yerden kesebilir, hatta isterseniz tüm dalları ayırabilirsiniz. Ne kadar çok keserseniz o kadar gürleşeceklerdir.


Düzensiz budama onları devrilmeye daha yatkın hale getirecektir. Bu nedenle, ağırlığın eşit dağılmasını sağlamak için kesimlerinizi tüm bitkinin etrafından yapın.


Süt Ağacı Türünde Görülen Yaygın Hastalıklar


Dış mekan süt ağaçları ve sağlıklı iç mekan ağaçları genellikle haşerelerle sorun yaşamaz. Ancak zaman zaman örümcek akarları, unlu bitler, beyaz sinekler veya kabuklu bitlerle karşılaşabilirsiniz.


Neyse ki bu zararlılardan kurtulmak için işe yarayan birkaç kolay doğal ilaç ve tedavi vardır.


Etkilenen bitkilere püskürtmek için organik böcek öldürücü sabun veya neem yağı solüsyonu kullanın. Ya da pamuklu bir çubuğu ispirtoya batırın ve böcekleri öldürmek ve uzaklaştırmak için üzerine sürün.


Ciddi istilalar için bu ilaçları kesinlikle birden fazla kez uygulamanız gerekecektir. Her durumda, haşerelerden kaçınmanın en iyi yolu, yukarıdaki talimatları izleyerek kendi bitkilerinizi sağlıklı tutmaktır.


Süt Ağacı Nasıl Çoğaltılır ? İşte Yöntemi


yeşil süt ağacı bir saksıda duruyor.
Saksıya ekilmiş bir süt ağacı çeliği ve köklenme işlemi başarılı sonuç vermiş.

Süt ağaçlarını herhangi bir boyuttaki gövde çeliklerinden çoğaltmak kolaydır. En iyi sonuç için, 7-10 santimlik bir kesim alın (veya budama sırasında bir kısmını saklayın) ve süt akışı durana kadar soğuk su altında durulayın.


Ardından yara nasırlaşana kadar birkaç gün kuru bir yerde bekletin. Nasırlaştıktan sonra, kesilen ucu köklendirme hormonuna batırın ve kumlu bir toprak karışımına yerleştirin.


Köklendirme ortamını kuru ama havayı nemli tutun ve yaklaşık iki ay içinde çelik köklenecektir. Üstünde yeni büyümeler gördüğünüzde köklendiğini anlayacaksınız.


Süt Ağacı Bakımı: Yaygın Sorunların Çözümleri


Süt ağaçları oldukça az bakım gerektirir ve bakımı kolaydır. Ancak aşağıdaki sorunlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, işte size ağacınızın yeniden canlanmasını sağlayacak önerilerim.


Euphorbia Trigona Sürekli Devriliyor


Kısa kökler ve çok sayıda üstteki ağır dallar, Euphorbia trigona için devrilmeyi yaygın bir sorun haline getirir. Devrilmesini önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.


Mümkünse daha büyük, daha ağır bir saksıya yerleştirin. Budama yaparak daha makul bir boyuta getirebilirsiniz veya ağır bir kazıkla sabitleyerek dik tutabilirsiniz.


Süt Ağacının Yaprakları Sararıyor


Yaprakları sararan yeşil dallı bir süt ağacı
Yaprakları sararan bir süt ağacı görüntüsü.

Süt ağacının yaprakları neden sararır? sorusu herkesin aklını kurcalıyor. Süt ağaçlarının olgunlaştıkça yapraklarını kaybetmesi çok yaygındır. Kış mevsimi yaklaştığında da yaprak dökülmesi ile karşılaşırız. Ancak yapraklar sararıyorsa, bu aşırı ya da yetersiz sulamanın bir işaretidir.


Bu sorunu çözmek için, doğru miktarda nem sağladığınızdan emin olun. Sulamalar arasında toprağın kurumasını bekleyin ve sonrasında her zaman fazla suyu boşaltın.


Süt Ağacında Kahverengi Lekeler


Süt ağacında oluşan kahverengi lekeler
Süt ağacı bitkisinde çeşitli hastalıkların yol açtığı kahverengi leke görselleri.

Süt ağacınızdaki kahverengi lekeler bir dizi sorundan kaynaklanabilir. En yaygın olanı mantarlaşma olarak adlandırılır.



Ancak kahverengi lekelere güneş yanığı, böcekler veya aşırı sulamadan kaynaklanan çürümeler de neden olabilir.


Sık Sorulan Sorular

Süt ağacı gerçekten bir ağaç mıdır ?

Hayır, süt ağacı gerçek bir ağaç değil, çok uzun ve gür büyüyen, genç bir fidan görünümlü etli bir bitkidir.

Euphorbia Trigona'ya neden 'Süt Ağacı' deniyor ?

Süt ağacı zehirli mi ?

Süt ağacım neden ölüyor ?

Süt ağacım neden kızarıyor ?

Süt ağaçları ne kadar uzar ?

Süt ağacı ne kadar hızlı büyür ?


Değerli bitki severler süt ağacı bakımı hakkında edindiğiniz bilgilerle, artık bu muazzam bitkiyi evinizde kolayca yetiştirebilirsiniz. Sıcak ve nemli bir ortamda köklendirdiğiniz çelikler ile veya satın alarak bu maceraya atılabilirsiniz. Hem dekorasyona harika bir dokunuş katabilir, hem de sağlıklı bir ev ortamı sağlayabilirsiniz. Evinizi yeşillendirmenin keyfini çıkarın!


2.483 görüntüleme0 yorum
bottom of page